Trening

Cerebral parese (CP) er den vanligste årsaken til nedsatt bevegelsesevne blant barn, med en forekomst på 2,1 tilfeller per 1000 fødte. CP er en samlebetegnelse på en rekke tilstander der bevegelsesevnen er endret på grunn av en skade i den umodne hjernen, oppstått i perioden fra tidlig fosterliv til toårsalder. Skaden påvirker både nedadgående og oppadgående nervesignaler fra og til hjernen. Avhengig av lokalisasjon og omfang av skaden, forårsaker CP stor variasjon i nevromuskulære utfall, det vil si tap av bevegelse, sensibilitet og koordinasjonsvansker.

 

Utholdenhet

Sammenlignet med utøvere uten funksjonsnedsettelse, er V̇O2peak 0,3-21 % lavere blant utøvere med CP. Denne forskjellen er betydelig lavere enn den som er vist i andre studier ved sammenligning av utrente personer med og uten CP, og den fremhever de positive effektene av trening. I tillegg til V̇O2peak er også arbeidsøkonomien redusert hos idrettsutøvere med CP. Årsaken er nedsatt koordinasjon og balanse, og i mange tilfeller økt smerte. Det er også rapportert om høyere BLa-verdier ved en gitt ganghastighet hos utøvere med CP sammenlignet med utøvere uten funksjonsnedsettelse. Dette er sannsynligvis relatert til muskelspastisiteten som negativt påvirker diffusjonen av blod fra aktiv muskelmasse til venøst ​​blod, slik at slagstoffer hoper seg mer opp.

 

Styrke

En nylig litteraturgjennomgang (2020) fant ingen forskning som evaluerer styrketrenings-intervensjoner hos individer med CP fra et idretts- og prestasjonsperspektiv, men det finnes rikelig med litteratur som omfatter styrketrening for mennesker med CP (som ikke er utøvere). Vanlige konsekvenser av CP inkluderer spastisitet, redusert muskelstyrke og redusert koordinasjon.  Treningsprogrammer bør derfor ta sikte på å forbedre disse evnene. Forskning på effekten av styrketrening på individer med CP viser at regelmessig trening forbedrer muskelstyrken på samme måte som hos funksjonsfriske individer, og det er studier som tyder på at det også reduserer spastisitet og øker bevegelsesutslag. Det har dog vært diskusjon om styrketrening er den beste måten å forbedre gangfunksjon eller fungering i hverdagen på. I en idrettssammenheng vil det være de idrettsspesifikke kravene og målet med styrketrening som bestemme dens form.

 

Ekstra hensyn:

  • Økt tretthet og smerter. Utøvere med CP er ofte mer sliten gjennom dagen, siden dagligdagse gjøremål er mer energikrevende. Videre kan faktorer som smerter (som oftest muskel-skjellet og mage-tarm), dårlig søvnkvalitet og bivirkninger fra medikamenter mot spastisitet øke utmattelse. Det er derfor viktig å tilpasse treningsmengde og restitusjon, samt ta hensyn til at dagsformen kan være veldig varierende.
  • Kognitive utfordringer. Det er ikke kartlagt blant utøvere med CP, men forekomsten av kognitive utfordringer blant barn med cerebral parese er på 30-50%. Avhengig av hvilken del av hjernen som er påvirket kan utøvere med CP ha kognitive utfordringer, f.eks. utfordringer med oppmerksomhet, problemløsning, beslutningstaking og hukommelse. I en idrettskontekst kan det derfor hende at trenere og støttepersonell bør tilpasse kommunikasjonen sin ved f.eks. å redusere antall beskjeder som gis til enhver tid, og støtte opp under beslutningstaking og problem-løsning.
  • Andre symptomer. CP er en sammensatt diagnose og utøvere med CP har ofte en eller flere av disse følgetilstandene: nedsett syn, hørsel og/eller språk.