Forebygging

For å opprettholde god helse, gjelder det å være godt forberedt når en skal ut å trene eller reise. Her presenterer vi en rekke utfordringer du kan møte på og forebyggende tiltak som enkelt bør kunne tas i bruk. Disse vil kunne bidra til bedre forutsigbarhet og økt bevissthet rundt egen helse.

Sjekk forfatningen/tilstanden på dine hjelpemidler som du vil ta med på trening. Når du skal ut å reise kan det være lurt å ha med f.eks egen gelpute for reise i bil/flyseter (unngå luftputer siden de kan punktere), noe verktøy og lappesett til rullestolen eller til protesen. Ved spørsmål om hjelpemidler, ta kontakt med ergoterapeut og/eller et NAV-kontor i din kommune.

Du bør ha god kjennskap til medikamentene dine. Skal du ut å reise, sørg for å sjekke din vaksinestatus og hva som er anbefalt eller et krav for landet/regionen du skal til. Du finner informasjon om medikamenter og din vaksinestatus på helsenorge.no (innlogging via Bank-ID). Du kan også snakke med din fastlege om hva du bør tenke på ved reise.

Sjekk syn og hørsel med jevne mellomrom, spesielt når du er kjent med disse helseproblemene. Både syn og hørsel kan endre seg over tid, og eventuell bruk av briller/lenser og høreapparat bør tilpasses.

Infeksjoner av luftveier, urinveier (hyppigere hos kvinner) og hud er av de mest hyppige infeksjonsformer som kan begrense deltagelse i trening og hverdag, men infeksjoner kan også forebygges og risiko reduseres.

Når du er plaget med gjentatte urinveisinfeksjoner bør du «stikse deg» opp mot flere ganger om dagen. Vi anbefaler at du har urinstiks med i treningsbaggen, samt antibiotika med på reise.

For å unngå forkjølelser og sykdom i luftveiene er det alltid lurt å tenke på bekledning. Vi anbefaler å alltid ha et ekstra sett klær med i treningsbaggen som du kan skifte til etter trening. Det er spesielt viktig med varme klær når det trenes ute og i kald luft.

De av dere som har redusert sensibilitet i (deler av) kroppen, gjør lurt i å ha med et speil i baggen for jevnlig å kunne sjekke huden for begynnende gnagsår/trykksår/verkebyll.

Bruker du proteser, vær obs på at den sitter godt og ikke fører til hudirritasjoner. Du har muligens også erfart at stumpen skrumper eller hovner opp f.eks. under reise, noe som igjen vil påvirke hvor godt protesen sitter.

Sliter du med urolig mage og ikke har erfaring med mat og drikke under eller i etterkant av trening, ha med egen mat du vet fungerer for deg. Det samme gjelder når du reiser til land der du ikke er kjent med matkulturen. Også på lengre treningsreiser kan det være lurt å ha med et lite lager av egen mat. Ta eventuelt kontakt med en ernæringsfysiolog.

 

Legemiddelsøk

Sjekk om norske legemidler inneholder forbudte stoffer.

Antidoping Norge har i samarbeid med Felleskatalogen etablert et legemiddelsøk. Her kan du sjekke om norske legemidler inneholder forbudte stoffer. Legemidler som er forbudt vil ha lenke til dopinggruppe.

https://www.antidoping.no/medisinsk/legemiddelsok

Medisinsk fritak (TUE)

Enkelte idrettsutøvere har behov for medisinsk behandling med legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten. Det er utarbeidet regler for medisinsk fritak.

https://www.antidoping.no/medisinsk/medisinsk-fritak-tue

En god oppvarming er første prioritet før du øker belastningen i treningen. På skadefri.no/idretter/paraidrett finner du mange øvelser som du kan bake inn i din treningshverdag. Du kan bli inspirert av andre idretter eller av kroppsdel-spesifikke skadeforebyggende øvelser.