para3_FotoCarolineDokkenWendelborg.jpg

Trening

Å trene en person med hørselshemming er ikke veldig annerledes enn å trene en person uten funksjonsnedsettelser. De fleste tilstander som forårsaker nedsatt hørsel påvirker ikke det kardiovaskulære eller muskel- og skjelettsystemet, så deres respons på trening vil være generelt upåvirket.

Det er mulig at hørselshemmingen i seg selv er en sekundær konsekvens av en annen funksjonsnedsettelse eller tilstand som kan ha spesifikke hensyn i forhold til trening. For eksempel kan hørselshemminger skyldes hjerneskade, som har spesifikke treningshensyn som du kan lese mer om her. Det er derfor viktig å kjenne personens medisinske historie før du setter opp et treningsprogram.

I tilfeller der utøveren ikke har andre tilstander eller funksjonsnedsettelser, er det ingen bevis som tyder på at en person med hørselshemming bør responderer annerledes på utholdenhetstrening eller styrketrening enn andre personer.

Utøvere med hørselshemming kan kreve litt ekstra oppmerksomhet i forhold til trening. Mange hørselshemminger kan påvirke personens balanse, og forskning har vist at denne gruppen vanligvis har dårligere balanse enn de uten hørselshemming. Som en konsekvens bør all trening planlegges deretter, med ekstra forsiktighet under øvelser som har et høyere krav til balanse og som utføres i raskere tempo.

Selv om det finnes begrenset forskning på effekten av utholdenhets- og styrketrening spesifikt for personer med hørselshemming, finnes det en del forskning på effekten av balansetrening, og litteraturen er enig i at trening kan bidra til å forbedre balanseferdighetene hos både barn og voksne med hørselshemming. Personer med hørselshemming som regelmessig deltar i idrett har vanligvis bedre balansekontroll enn de som har en mer stillesittende livsstil.

En siste, viktig merknad er at når man instruerer en person med hørselshemming, må informasjonen formidles gjennom tydelige demonstrasjoner, og avhengig av graden av hørselshemming, kan instruktøren måtte basere seg mer på de visuelle- og berøringsbaserte deler av instruksjonen.

Her har vi samlet relevante forskningsartikler om temaet. Avhengig av om artikkelen kan leses gratis eller ikke, vil lenken ta deg enten til hele artikkelen eller til en side med abstraktet.

Her har vi samlet flere lenker om emnet hvor du kan finne mer relevant informasjon om emnet.