Foto: Norges idrettsforbund
Foto: Norges idrettsforbund

Idrett for utviklingshemmede

Alle skal møte et godt aktivitetstilbud i norsk idrett.

Formålet til Norges idrettsforbund er å arbeide for at alle mennesker skal ha mulighet til å drive med idrett ut i fra egne ønsker og behov. Med visjonen «idrettsglede for alle» betyr det selvfølgelig også personer med utviklingshemming.

Utviklingshemmede utgjør en mangfoldig gruppe mennesker som har nedsatt kognitiv funksjon, noe som kan påvirke deres evne til læring, problemløsning, kommunikasjon og sosiale ferdigheter.

Idretts-Norge har til sammen ca. 12.000 registrerte aktive medlemmer med funksjonsnedsettelse, og blant disse utgjør personer med utviklingshemming en stor andel. Idrettene som har flest utøvere med utviklingshemming er svømming, håndball, fotball og boccia. Mulighetene er heldigvis mange.

Norsk idrett har mange ulike type idrettslag. Noen er særidrettslag, andre er fleridrettslag, mens noen kun tilbyr idrett for utøvere med utviklingshemming.

Særidrettslag kan være en turnklubb, svømmeklubb eller fotballklubb, mens fleridrettslag handler om et idrettslag som tilbyr flere idretter. I begge idrettslagene vil det kunne være tilbud for personer med utviklingshemming. 
Alle idrettskretsene har en rådgiver i paraidrett. Denne rådgiveren har oversikt over tilbudet som finnes i hvert fylke og kan være behjelpelig med faglige råd.

Personer med utviklingshemming kan ha ulike behov og forutsetninger for å delta i idrett, men med riktig tilrettelegging og støtte, kan de oppleve mestring, glede og fellesskap gjennom paraidrett. Idrett for utviklingshemmede tilpasses den enkeltes evner og nivå, og fokuserer på å skape inkluderende idrettsarenaer hvor alle kan delta og utvikle seg i sitt eget tempo. Dette inkluderer alt fra lavterskeltilbud til konkurranseidrett på høyt nivå, og legger vekt på å fremme både fysisk helse og sosial inkludering.

Det største internasjonale mesterskapet for utviklingshemmede er Special Olympics World Games.

Du kan leses mer om utviklingshemming på Helse Norge sine nettsider.

Her kan du se en oversikt over pararådgivere i idrettskretsene og særforbund.