Søke aktivitetshjelpemidler

For at personer med funksjonsnedsettelse skal kunne delta i idrett, er det utviklet en rekke aktivitetshjelpemidler.  

Hvem kan få aktivitetshjelpemidler?

Aktivitetshjelpemidler er hjelpemidler som er spesielt utviklet for at personer med funksjonsnedsettelser skal kunne delta i fysisk aktivitet. Man kan søke NAV Hjelpemiddelsentral om å låne et aktivitetshjelpemiddel eller å dekke tilpasning på ordinært utstyr. NAV gir ikke stønad til vanlige leker, ordinært sportsutstyr eller konkurranseutstyr. Dette gjelder uavhengig av om utstyret er spesiallaget eller om det er tilpasning av ordinært utstyr. Tilpassing av utstyr kan for eksempel være et spesialtilpasset sete i en kajakk eller robåt.

Barn og unge under 26 år kan få hjelpemidler til trening, stimulering og aktivisering for å opprettholde og/eller bedre funksjonsevnen. For å få slike hjelpemidler må barnets funksjonsnedsettelse være vesentlig og varig (mer enn to år). Formålet med ordningen er å dekke de ekstra utgiftene familien får som følge av at barnet trenger tilpasset eller spesiallaget utstyr (Arbeidsdepartementet 2010).

Alle kan søke NAV om aktivitetshjelpemidler, uansett alder. For de under 26 år er det ingen egenandel mens for de over 26 år det en maks egenandel på 7000 kroner for nytt aktivitetshjelpemiddel og 2000 kroner for brukt aktivitetshjelpemiddel. 

For personer over 26 år, kan disse også få låne aktivitetshjelpemidler for å kunne delta i fysisk aktivitet (AKT-26). Det er imidlertid en egenandel ved anskaffelse av hjelpemiddelet. Egenandelen er på 10% av hjelpemiddelets verdi, men maks kr. 5000,- (01.04.22). Denne ordningen er rammestyrt. Det vil si at når den økonomiske rammen for inneværende år er brukt opp, vil søknader bli avslått grunnet manglende midler (Lovdata, 2014, Forskrift om aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år).

Les mer om dette her: Hjelpemidler til trening, stimulering og aktivisering.

Se informativ film om aktivitetshjelpemidlenes betydning og hvordan du kan anskaffe deg det her.  

Se webinar om aktivitetshjelpemidler her. I webinaret får man vite hva et aktivitetshjelpemiddel er, hvilke vurderinger som må ligge til grunn for valg av et hjelpemiddel og om søknadsprosessen.