Trening

Kortvoksthet er ingen diagnose, men en beskrivelse av lav, total kroppshøyde. Det er mange ulike årsaker til kortvoksthet, som familiær kortvoksthet, sen modning og skjelettdysplasier/ sjeldne medfødte diagnoser. Grensen for hvilke kortvokste utøvere som får delta i de ulike paraidrettene varierer noe, og bestemmes ut ifra kroppshøyde og armlengde. Maks kroppshøyde for menn er 145 cm og for kvinner 137 cm. Maks armlengde er 66 cm for menn og for kvinner 63 cm. Den vanligste formen for kortlemmet kortvoksthet/ skjelettdysplasi er akondroplasi, som også er formen til de fleste paralympiske utøvere som er kortvokst. Tilstanden skyldes en feil i arveanlegget - en mutasjon. I Norge blir det født anslagsvis 1-6 barn i året med akondroplasi.

For mer informasjon, se:

https://www.helsenorge.no/sykdom/sjeldne-diagnoser/kortvoksthet/

https://www.sunnaas.no/fag-og-forskning/kompetansesentre-og-tjenester/trs-kompetansesenter-for-sjeldne-diagnoser/sjeldne-diagnoser/kortvoksthet

https://www.sunnaas.no/fag-og-forskning/kompetansesentre-og-tjenester/trs-kompetansesenter-for-sjeldne-diagnoser/sjeldne-diagnoser/sjeldne-bensykdommer/fysisk-funksjon-aktivitet-og-trening-ved-sjeldne-diagnoser-med-skjelettforandringer

 

Utholdenhet

På dette feltet mangler det spesifikk kunnskap.

Styrke

På dette feltet mangler det spesifikk kunnskap.

 

Ekstra hensyn

  • Nedsatt syn, hørsel og ørebetennelser. Mange mennesker med kortvoksthet har nærsynthet, hos noen kan dette gradvis øke gjennom livet. Nedsatt hørsel og kronisk mellomørebetennelse er også vanlig.
  • Leddgikt og andre muskel- og skjelett-plager. Bøyde, stive ledd (kontrakturer), forandringer i ryggraden og forandringer i leddbrusken kan gi tidlig slitasjeforandringer og føre til klem på ryggmargen/ nervene.
  • Problemer med hjerte og andre organer. Noen undergrupper av mennesker med kortvoksthet har økt risiko for hjerte-kar-sykdom, som igjen har blitt relatert til redusert lungefunksjon (REF). Videre er det høyere forekomst av astma, inflammatorisk tarmsykdom og nyresykdom.