På denne siden finner du informasjon spesifikt rettet mot personer som er kortvokst. Under finner du informasjon om spesifikke tilrettelegginger og treningshensyn for personer er kortvokst.

Kortvoksthet er ikke en diagnose, men beskriver lav kroppshøyde. Det finnes flere årsaker, som familiær kortvoksthet, sen modning og skjelettdysplasier. Regler for deltakelse i paraidretter varierer, og bestemmes av høyde og armlengde. Maks høyde for menn er 145 cm og for kvinner 137 cm. Maks armlengde er 66 cm for menn og 63 cm for kvinner. Den vanligste typen kortvoksthet heter akondroplasi, som de fleste kortvokste paralympiske utøvere har. Akondroplasi skyldes en genetisk mutasjon, og i Norge fødes 1-6 barn med denne tilstanden årlig.

Det mangler fortsatt spesifikk kunnskap om utholdenhetstrening for de som er kortvokst.

Det mangler fortsatt spesifikk kunnskap om styrketrening for de som er kortvokst.

  • Nedsatt syn, hørsel og ørebetennelser: Mange med kortvoksthet har nærsynthet, som kan bli verre med tiden. Nedsatt hørsel og hyppige mellomørebetennelser er også vanlig.
  • Leddgikt og muskel- og skjelettplager: Stive eller bøyde ledd, endringer i ryggraden og leddbrusk kan føre til tidlig slitasje og trykk på ryggmargen/nervene.
  • Problemer med hjerte og andre organer: Noen med kortvoksthet har økt risiko for hjerteproblemer, som kan være knyttet til dårligere lungefunksjon. Det er også høyere forekomst av astma, inflammatorisk tarmsykdom og nyresykdom.

Her har vi samlet flere lenker om emnet hvor du kan finne mer relevant informasjon om emnet.