Foto: Eirik Førde
Foto: Eirik Førde

Trening

Her vil du finne informasjon fra vitenskapelig litteratur, samt en oversikt over eventuelle hensyn en bør være oppmerksom på i gjennomføring av trening for utøvere med nedsatt syn.

Nedsatt syn er en tilstand der en utøver har problemer med å se klart, som kan variere fra uklart syn til total blindhet. Dette kan skyldes ulike faktorer, som øyeskader, sykdommer eller skader på nervene som sender visuell informasjon til hjernen.

For noen kan dette bety at de har problemer med å se på avstand, gjenkjenne ansikter, eller til og med oppfatte lys. Graden av synsnedsettelse kan variere, og noen kan forbedre synet med briller eller kirurgi, mens andre kan trenge spesielle hjelpemidler for å orientere seg i verden.

Idrettsutøvere som er delvis eller helt blinde har én V̇O2peak (maksimal oksygen opptak) som er omtrent 15% lavere enn idrettsutøvere uten funksjonsnedsettelse, og dårligere arbeidsøkonomi. Dette skyldes hovedsakelig utfordringer med koordinasjon og balanse, og ikke problemer med hjerte-kar systemet.

For utøvere med delvis nedsatt syn er forskjellene i V̇O2peak og arbeidsøkonomi mindre enn hos de som er helt blinde.

Når du trener en utøver med nedsatt syn, er det viktig å være oppmerksom på at balansen kan være dårligere enn hos utøvere uten funksjonsnedsettelse. Dette skyldes at synet er en av de viktigste sansene for å opprettholde god balanse og holdning, og uten det kan det være vanskeligere å vurdere omgivelsene og kroppens posisjon i rommet.

Derfor er det nødvendig å tilpasse treningen slik at den tar hensyn til de ekstra utfordringene som følger med nedsatt syn, for eksempel ved å bruke alternative metoder eller hjelpemidler for å forbedre balansen og koordinasjonen.

  • Døgnrytmeforstyrrelser: Idrettsutøvere med alvorlig synshemming har ofte problemer med døgnrytmen. Dette kan føre til:
    • Lavere ytelse, dårligere reaksjonstid og problemer med kroppstemperaturen gjennom dagen
    • Endringer i konsentrasjon og melatonin (mørkhetshormon) gjennom dagen
    • Forsinket vekst før puberteten, spesielt hos kvinner
    • Senere første menstruasjon hos kvinner
    • Søvnproblemer
    • Vanskeligheter med å tilpasse seg nye tidssoner ved reise
  • Kollisjoner og skader: Idrettsutøvere med synshemming har oftere kollisjoner, fall og hjernerystelser, spesielt på ukjente steder.
  • Ledsagelse: Mange utøvere med synsnedsettelse trenger en ledsager både i hverdagen og på trening/konkurranser. Ledsageren bør være godt trent, helst bedre enn utøveren.

Her har vi samlet relevante forskningsartikler om temaet. Avhengig av om artikkelen kan leses gratis eller ikke, vil lenken ta deg enten til hele artikkelen eller til en side med abstraktet.

Her har vi samlet flere lenker om emnet hvor du kan finne mer relevant informasjon om emnet.