Isak Halvorsrud Skappel (f.v.), Herman Bilstad, Helge Skarstad, Charlotte Amalie Koppervik og Bjørn Eide Pedersen fra Lillehammer Skiklubb koste seg på Norgesleker. Foto: Aslak Broderstad Ahvensalmi
Isak Halvorsrud Skappel (f.v.), Herman Bilstad, Helge Skarstad, Charlotte Amalie Koppervik og Bjørn Eide Pedersen fra Lillehammer Skiklubb koste seg på Norgesleker. Foto: Aslak Broderstad Ahvensalmi

En helt unik gjeng fra Lillehammer

Torsdag deltok fem strålende fornøyde utøvere fra paragruppen til Lillehammer Skiklubb i Norgesleker på hjemmebane. Gruppen, som består av rundt ti utøvere, samles en gang i uken for å dele hyggelige stunder og ha det gøy sammen.

– Tilbudet betyr veldig mye for utøverne. Det er fantastisk for dem å ha en plass å gå til og noen å snakke med. Vi legger vekt på å skape en sosial arena der de kan kommunisere både med trenere og hverandre. Målet er at det skal være en morsom og trygg plass for utøverne å være,

Det sier Even Karlsen som er hovedtrener for gruppen.

Godt samhold
Han har med seg flere erfarne trenere, inkludert Magni Smedås, Hedda Bakkemo, Nora Nyhus Aanekre, Jonas Fridlund og Lisa Bjønnes. Smedås vant nylig Birkebeinerrennet, mens Bakkemo har deltatt i verdenscupen i langrenn. De får i tillegg støtte fra oppmannen i paragruppen, Einar Hoff. Utøverne får med andre ord tett oppfølging av trenerne, noe som lar seg finansiere gjennom sponsormidler fra Norges Skiforbund, Team Eksjöhus og AssisterMeg.

Det er imidlertid ikke bare utøverne som drar nytte av paragruppen, også trenerne, som selv er aktive langrennsløpere, lar seg inspirere.

– Utøverne betyr utrulig mye for oss. De gir oss litt andre perspektiver — alt handler ikke om å bli best, men like mye om å ha det gøy, meddeler Karlsen.

CH_NIF_Norgesleker-4-2.jpeg

Kjempefint tilbud
Isak Halvorsrud Skappel, Helge Skarstad, Charlotte Amalie Koppervik, Bjørn Eide Pedersen og Herman Bilstad fra paragruppen deltok alle i gårdagens distanserenn på Skiskytterstadion i Lillehammer Olympiapark torsdag. Hovedtrener i paragruppen, Even Karlsen, synes det er bra utøverne hans har fått et fullverdig konkurransetilbud under Norgesleker.

– Det er et kjempefint tilbud. Jeg digger at de får muligheten, og at det alle kan være med selv om man ikke er på samme nivå. Det er kult med et større arrangement for utviklingshemmede i Norge. Også synes jeg det er fint at det er seriøst og ordentlig. Det hyller jeg, roser Karlsen.  

Også den ene utøveren i paragruppen, Herman Bilstad, synes det er kjekt å få konkurrere i Norgesleker på hjemmebane.

– Det er kult, gliser Bilstad, som gikk 5-kilometer under torsdagens distanserenn.

Historisk
For den 27 år gamle og blide mannen fra Lillehammer er denne distansen ingenting nytt. Forrige helg fullførte han Birkebeinerrennet for andre gang i sin karriere. Han tilbakela turen over fjellet fra Rena til Lillehammer på 7 timer, 58 minutter og 58 sekunder, ledsaget av Eirik Leander Fyrsto.

– Vinterens store mål var Birkebeinerrennet, og det gikk strålende, opplyser Fyrsto som har vært BPA for Bilstad i snart fire år.

De siste årene har langrenn virkelig blitt en lidenskap for Bilstad, som nå trener i skianlegget på Lillehammer tre til fire ganger i uken. I fjor oppnådde han en historisk milepæl da han som den første personen med Downs syndrom gjennom tidene fullførte rennet. Og i år tok han altså igjen den utfordrende 54-kilometer lange turen fra Rena til Lillehammer. Til tross for dette, fant han også glede i å delta i det 5-kilometer lange distanserennet under Norgesleker på hjemmebane.

– Han synes det er veldig artig at så mange er og heier på stadion. Herman har gledet seg til dette, forteller ledsager Fyrsto.

Bilstad skapte virkelig glede blant publikum da han, i ren Northug-stil, «showet» seg over målstreken til stor jubel blant tilskuerne på Skiskytterstadion. Til tross for dette, er Bilstads største idol fotballspilleren Erling Braut Haaland.

CH_NIF_Norgesleker-2-2.jpeg

Herman Bilstad lagde show og kastet seg over mål.

Motbeviste ekspertene  
Hver mandag gjennom hele året deltar Bilstad på treninger med paragruppen. Der trener han blant annet sammen med Bjørn Eide Pedersen, som også deltok i distanserennet under Norgesleker torsdag.

Eide Pedersen har flere medaljer fra Special Olympics World Games — verdens største idrettsarrangement for personer med utviklingshemning. Likevel var det ingen selvfølge at Eide Pedersen skulle bli skiløper. Han ble født med en hjerneblødning, og på Ullevål sykehus ble familien fortalt at sønnen deres aldri ville kunne klare å gå.

Disse ordene har han gjort til skamme, og i går fikk han endelig sjansen til å konkurrere på hjemmebane under Norgesleker. Han satte ekstra pris på at mange av vennene hans fra paragruppen deltok. De ukentlige treningene med paragruppen er nemlig viktig for han:

– Det er veldig bra. 

Siden barndommen har Bjørn hatt en lidenskap for skigåing, noe han deler med sitt store forbilde, lillebroren Morten Eide Pedersen. Morten har lenge vært en fremtredende skikkelse i langløpssirkuset Ski Classics.

– Han betyr veldig mye for meg, avslutter storebror Bjørn.