Deltakerne fikk lærerike tips via videohilsen fra landslagstrener for håndballjentene Thorir Hergeirsson.
Deltakerne fikk lærerike tips via videohilsen fra landslagstrener for håndballjentene Thorir Hergeirsson.

Historisk lederutdanningsprogram for utviklingshemmede

I dag ble den første av totalt fem samlinger av lederutdanningsprogrammet for utviklingshemmede innledet på Lillehammer. Her ble deltakerne utfordret gjennom en kombinasjon av teoretiske og praktiske øvelser.

Det er første gang Norges idrettsforbund arrangerer en lederutdanning for utviklingshemmede. Og Bente Aksnes, som ledet dagens økt, var strålende fornøyd med den første dagen av utdanningen.

Tiltrekke flere til idretten

–  Jeg synes dagen har gått rykende fort. Det har vært gøy og jeg synes det har fungert godt. Vi har lagt vekt på å bygge et samarbeidende lag, og det har vi klart, smiler Bente Aksnes, som til daglig jobber som rådgiver i Fønix Kompetanse.

Aksnes er glad for å ha blitt valgt til å lede lederutdanningsprogrammet, som vil inkludere tre fysiske samlinger og to digitale samlinger.

– Jeg er virkelig takknemlig for at jeg ble spurt. Jeg tror dette vil være en morsom, annerledes og utfordrende opplevelse for meg også, sier hun med et smil, mens hun understreker betydningen av nyskapningen:

– Det er viktig å få med alle i idretten og nyttiggjøre de ressursene som er der. Kanskje kan dette tiltaket tiltrekke enda flere til idretten, forteller Aksnes, som selv har jobbet i både i idrettskrets og Norges Idrettsforbund tidligere.

Image (1).jpg

Deltaker Chris Vikene Sandvik fra Karmøy Innebandyklubb sammen med medleder Ingvill Sjo Fagerland. 

Inkluderende
Tolv entusiastiske deltakere, ledsaget av sine "medledere" fra ulike regioner i landet, hadde reist til Lillehammer for å delta på den første samlingen, som strekker seg over to dager. Chris Vikene Sandvik fra Karmøy Innebandyklubb var blant deltakerne som var utvalgt til å delta i lederutdanningsprogrammet. Han håper utdanningsprogrammet skal hjelpe han med å utvikle seg som leder.

– Jeg håper det kan gjøre meg til å bli en bedre trener, opplyser Vikene Sandvik, som også håper på å få noen nye venner.

Og en ting var tydelig: at lederutdanningsprogrammet vil føre til nye vennskap. Alle deltakerne virket å trives godt sammen på kursdagen i Lillehammer. Ingvill Sjo Fagerland, Chris sin medleder, ser på lederutdanningsprogrammet som et svært positivt initiativ.

– Det er viktig for at alle skal føle seg inkludert og kjenne på mestring, sier Sjo Fagerland i Karmøy Innebandyklubb.

Harald August Gullaksen, en av de andre medlederne, er enig i det.

– Det skaper en mulighet til å inkludere alle i idretten, noe jeg tenker er veldig viktig, sier Gullaksen som er medleder for Nikolai Halvorsen Systad.

Image (3).jpg

Deltakerene Lise Møgster og Live Vangsnes Finseth. 

Rekruttering
Samlingen på torsdag startet med at hver deltaker presenterte seg selv på video. Deretter ble deltakerne oppfordret av seminarleder Bente Aksnes til å reflektere over viktige egenskaper som leder. Sammen identifiserte deltakerne flere nøkkelord, som respekt, godt humør, humor og trygghet.  

Videre ble deltakerne bedt om å dele hvem deres forbilder var, der blant annet trenere, mødre og Erik Thorstvedt ble listet opp. Etter lunsj gikk gruppen til Håkons Hall, der deltakerne stod overfor sin første utfordring som ledere ved å organisere en ball-lek. Deltakeren Nikolai Halvorsen Systad var svært tilfreds med å avslutte dagen med praktiske aktiviteter.

– Det har vært en bra dag. Jeg er veldig glad vi fikk være litt i aktivitet, gliser Systad i Gneist Klatreklubb.

Han er overbevist om at lederutdanningsprogrammet kan være svært lærerikt for han. 

– Jeg har en interesse for å bringe flere parautøvere til klatringen. Jeg tror lederutdanningen kan være til stor hjelp i dette, meddeler Systad fra Bergen.

Og det er nettopp det som er formålet med lederutdanningsprogrammet for utviklingshemmede. Den skal bidra til å få personer med utviklingshemning inn i ledende roller i idretten. Programmet er finansiert av Sparebankstiftelsen.